Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

Keneler KKKA ve Lyme Hastalıklarına Neden Olabilir

Üniversiteden yapılan açıklamada KKKA ve Lyme hastalıklarının bulaş kaynağının kene olduğu belirtildi. Her iki hastalığın da keneler tarafından bulaştırıldığı ancak farklı mikroorganizmalar tarafından meydana geldiği vurgulandı. KKKA hastalığının virüslerden, Lyme hastalığının ise bakterilerden kaynaklandığı ve her ikisinin de ölümcül olabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kene temasının yaz aylarında arttığını belirterek, hastalıkların genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını ancak kenenin temas ettiği vücut sıvılarıyla da mikrobu taşıyan hayvanlardan bulaşabileceğini söyledi. Kene temasının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında mevsimsel olarak görüldüğüne dikkat çekti.

KKKA hastalığının kuluçka süresinin virüsün alınmasını takiben 1-14 gün olduğunu belirten Bozkurt, hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, ağrılar, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin yer aldığını söyledi.

Hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bozkurt, kene teması sonrası hekim takibinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Lyme hastalığında ise kene temasından 1-4 hafta sonra vücutta Eritema Migrans (EM) adı verilen lezyonların görülebileceğini açıklayan Bozkurt, lezyonların genellikle bir ay içinde kaybolduğunu ancak tedavi edilmezse kronik bir hastalığa dönüşebileceğini belirtti.

Doğal kene ısırıklarının fark edilmesinin zaman alabileceğini ifade eden Bozkurt, kenenin vücuda yapıştığında ağrı hissettirmediğini ve kenenin deriden çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Hastalığın bulaşma riskine karşı alınacak önlemlere değinen Bozkurt, kene kontrolü, vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi, ve kene temasının ardından dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tarla, bağ, bahçe gibi alanlara giderken vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmeli.
  • Kene temasından sonra vücudun kontrol edilmesi önemlidir.

Hastalığın bulaşma riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, hayvanlarla temas ederken koruyucu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı? Uzmanlar, bu ilişkisinin iyi olması durumunda çocuğun benlik gelişiminin de sağlıklı olacağını söyledi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?