TCMB Başkanı Karahan ABD’de konuştu: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

TCMB Başkanı Fatih Karahan: Sıkı Para Politikası Fiyat İstikrarını Sağlayana Kadar Devam Edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda sürdürülebilir düşüşle fiyat istikrarını sağlamaya kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini belirtti. Karahan’ın Washington’da gerçekleştirdiği “Türkiye’de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” sunumu yayınlandı.

Proaktif bir para politikasına işaret eden Karahan, “Yeniden dolarizasyon risklerini sıkı bir politika duruşuyla sınırladık. Para politikası iletimi önemli ölçüde iyileşti” dedi.

Enflasyondaki düşüşe dikkat çeken Karahan, “Ancak riskler hala var. Döviz kuru istikrarlı, petrol fiyatları düşüşü destekliyor ancak küresel ekonomik belirsizlikler sürüyor. Talep beklentilerin üzerinde artış gösterdi” şeklinde konuştu.

Karahan, “Sıkı para politikası duruşu, iç talepteki ılımlılık ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile dezenflasyon sürecini destekliyor. Maliye politikasının koordinasyonu da bu sürece katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“Sıkı para politikası duruşu, enflasyonda sürdürülebilir düşüş sağlanana kadar devam edecek. Politika faizi, enflasyonu ve dezenflasyon yolunu dikkate alarak belirlenecek. Enflasyonda kalıcı bir bozulma olması halinde para politikası sıkılaştırılacaktır” açıklamalarına devam eden Karahan, toplantı bazında politika faizinde ihtiyatlı davranacaklarını belirtti.

Related Posts

Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Son gün 31 Temmuz!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, eski tip sürücü belgelerinin kullanımlarının 31 Temmuz 2025’te dolacağı belirterek, yoğunluktan etkilenilmemesi adına ilgililerin kısa sürede randevu alması uyarısında bulunuldu.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) kapsamında gerekli donanımların kurulumu için son başvuru tarihinin 30 Nisan olduğunu hatırlatarak, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir