Nobelli Acemoğlu: Teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi konulmalı

Daron Acemoğlu: Google’ın Reklam Tekeli Demokrasiyi Tehdit Ediyor

Ünlü ekonomi ve politika uzmanı Daron Acemoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden Google’ın reklam pazarındaki tekelleşmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Acemoğlu’nun paylaşımında yer verdiği ifadelere göre, Google’ın dijital reklam tekeli sadece medya özgürlüğünü değil, aynı zamanda demokrasinin temelini de tehdit etmektedir. Bu nedenle, bilgiye erişim ve kamuoyu çeşitliliği için dijital devlerin reklam gelirlerine %50 vergi konulması gerektiğini belirtmiştir.

Acemoğlu, yıllık 500 milyon doların üzerinde reklam geliri elde eden teknoloji devlerinin %50 sabit vergi ödemesi gerektiğini vurgulayarak, bu kaynağın bağımsız gazetecilik ve kamusal dijital alanlar için kullanılması gerektiğini savunmuştur.

Ayrıca, Avrupa’nın Google’ın reklam tekeline karşı önemli bir adım atarak Dijital Piyasalar Yasası’nı çıkarması gerektiğini ve internetin kurallarının demokratik kurumlar tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Related Posts

Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Son gün 31 Temmuz!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, eski tip sürücü belgelerinin kullanımlarının 31 Temmuz 2025’te dolacağı belirterek, yoğunluktan etkilenilmemesi adına ilgililerin kısa sürede randevu alması uyarısında bulunuldu.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) kapsamında gerekli donanımların kurulumu için son başvuru tarihinin 30 Nisan olduğunu hatırlatarak, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir