Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlardan Kene Tehlikesine Karşı Uyarılar!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlardan kene tehlikesine karşı uyarılar geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, özellikle açık alanlarda ve kırsal bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Kapalı Kıyafetler Giyin, Kontrolleri Aksatmayın”

Kene ısırığıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Toker, “Bu virüs, özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşılan alanlarda görülüyor. Nisan ayının ikinci yarısından itibaren haziran ve temmuz aylarına kadar vaka sayıları artıyor. Açık alanlarda kapalı kıyafetler giyilmeli, hayvan bakımı sırasında çıplak elle temas edilmemeli ve eldiven kullanılmalı. Piknik dönüşlerinde koltuk altı, kasık bölgesi, kulak ve boyun arkası gibi bölgelerde kene kontrolü yapılmalı. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda bu kontrollerin düzenli olması çok önemli” dedi.

“Ateş, Morluk ve Kanamaya Dikkat”

Kene temasında panik yapılmadan sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Toker, “Kene çıkarıldıktan sonra 2-3 gün içinde ateş yüksekliği, vücutta morluklar veya diş eti kanaması gibi düzensiz kanama belirtileri görülürse mutlaka sağlık kuruluşuna yeniden başvurulmalı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi günümüzde her zaman ölümcül seyretmese de, ciddi vakaların yaşandığını unutmamak lazım. Erken teşhis ve hastane gözetiminde destek tedavi ile hastaların sağlık durumları kontrol altına alınabiliyor” diye konuştu.

Related Posts

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir