Fuat Oktay: Geçici Ateşkes Barış Çabalarına Pozitif Katkı Sağlayacak

“`html

Fuat Oktay: Kalıcı Barışın Sağlanması Gerekiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Rusya’nın Ukrayna’da Paskalya Bayramı vesilesiyle duyurduğu geçici ateşkesin barış çabalarına olumlu yönde katkı sağlayacağını ifade etse de, kalıcı bir barışın zaruri olduğu vurgusunda bulundu.

Oktay, Rusya’nın başkenti Moskova’da, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu sırada AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Moskova’daki Dışişleri Komisyonu üyeleriyle birlikte burada olduklarını belirten Oktay, Türkiye’nin hem bölgesel hem de ulusal düzeyde yürüttüğü diplomatik faaliyetlerin yanında, Rusya ile pek çok alanda güçlü bir işbirliğine sahip olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki stratejik ilişkilere değinen Oktay, ilgili kuruluşların da işbirliğinin iyi bir seviyede olduğunu dile getirerek, parlamenter düzeyde bu ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye’nin görüşlerini aktarmak gerektiğini vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve ateşkes girişimlerinin ele alındığı toplantılarda, parlamentoların bu sürece katkı sağlamasının önemine dikkat çeken Oktay, gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.

Oktay, Rusya’nın Suriye’deki mevcut varlığı ile ilgili de bilgi vererek, Moskova’nın yeni yönetimle iletişimini sağladığını, bu konudaki işbirliğinin devam ettiğini söyledi. Suriye’deki istikrarın sağlanması ve bölgenin yeniden inşası konularında Rusya ile yakın temas halinde olduklarını belirtti.

Oktay, bu konularda Rusya Parlamentosu’nun iki kanadıyla da görüşmeler gerçekleştireceklerini açıkladı.

Kalıcı Barışın Önemi Vurgulandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Paskalya Bayramı nedeniyle ilan ettiği geçici ateşkesi değerlendiren Oktay, “Her türlü ateşkesin barış çabalarına kesinlikle olumlu etkisi olacaktır. Ancak bu geçici süreçlerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Temel hedefimiz kalıcı barış” dedi.

Oktay, bu ateşkesin bir başlangıç olmasını umarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz, kalıcı bir barış anlaşmasına bir an önce ulaşmak. Hem bizim hem de bölge ülkerinin ihtiyacı bu yöndedir. Bölge halkları savaşın getirdiği yorgunluktan kurtulmak istiyor. Türkiye olarak, barış görüşmeleri ve gerilim azaltma konularında üzerimize düşen her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.”

Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine ev sahipliği yapabileceğinin altını çizen Oktay, Türkiye’nin bu süreçte güvenilir bir arabulucu olarak öne çıktığını belirtti.

Tahıl Krizi ve Türkiye’nin Rolü

Karadeniz Tahıl Anlaşması ile ilgili Türkiye’nin çabalarının devam ettiğini vurgulayan Oktay, önceki anlaşmada Türkiye’nin ilkesel duruşunu koruduğunu hatırlattı. Oktay, Türkiye’nin müdahalesiyle dünya genelinde tahıl krizi tehlikesinin bertaraf edildiğini söyledi.

Oktay, Rusya’nın tahıl ihracatındaki sorunlara da değinerek, bu süreçte Türkiye’nin tüm paydaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

Türkiye-Rusya İlişkilerinin Gelişimi

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geçmişe nazaran her zamankinden daha iyi bir seviyeye ulaştığını belirten Oktay, bu ilişkinin diğer ülkeler için örnek teşkil ettiğini vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyar doları geçtiğini ifade eden Oktay, ticaretin daha da artacağını öngördüğünü belirtti.

Oktay, Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının 2023 yılı itibarıyla 7 milyonu aşmasını beklediklerini ve bu turistlerin sadece deniz turizmiyle değil, aynı zamanda kültürel ve inanç turizmi ile de ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

Oktay ve beraberindeki heyet, Moskova’daki temasları sırasında Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ile bir akşam yemeği etkinliğine katıldı. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’a, AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP ve İYİ Parti’den milletvekilleri eşlik etti.

“`

Related Posts

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) kapsamında gerekli donanımların kurulumu için son başvuru tarihinin 30 Nisan olduğunu hatırlatarak, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir