Enflasyonun Sebepleri ve Öngörüler
Ekonomi yönetimi, Orta Vadeli Program ve sıkılaşma önlemleriyle enflasyonu azaltmayı hedefliyor ancak beklenen sonuçlar bir türlü elde edilemedi. Aksine, tüketim malı ithalatı arttı, sanayici üretimi durdurdu ve çiftçiler tarım arazilerini terk etti. Bu durum, en temel ihtiyaç olan gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Ülkemizdeki Durum
Yüksek enflasyonun temel nedeninin yetersiz üretim olduğunu belirten Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, “Ucuz iş gücü ve sabit döviz kuruyla enflasyonu düşürmek yerine katma değeri yüksek üretimi ve istihdamı teşvik etmeliyiz. Sanayi zayıfladı, birçok sektörde ithalat arttı. Aylık enflasyonun yakın zamanda düşeceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
Özellikle meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişle ilgili konuşan İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Türkiye’nin tarım ülkesi olmasına rağmen artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretimi bıraktığını belirtti.
“Ülkemizde 1 milyondan fazla kurye bulunuyor. Köylüler tarımdan uzaklaşıyor, arazilerini kiraya veriyor” diyen Mutlu, durumu endişe verici bulduğunu dile getirdi.
Sebze-Meyve Enflasyonu Artıyor
Kasım ayında, enflasyonun yüzde 5.10 artış gösterdiği sektör gıda fiyatları oldu. İşlenmemiş gıdalar ve yaş meyve-sebze en büyük artışı gösteren gruplar arasında yer aldı. İşlenmemiş gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 9 yükselirken, yaş sebze meyve enflasyonu yüzde 18.08’e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde işlenmemiş gıda enflasyonu yüzde 0.31 artarken, yaş meyve sebze enflasyonu yüzde 2.66 azalmıştı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kasım enflasyonu için “Bu rakamlarla uzun zamandır karşılaşmadık” yorumunda bulundu.