Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

Taksim metrosu son durum 1 Temmuz 2025 || Taksim metrosu kapalı mı, açık mı, ne zaman açılacak?

İstanbul’un en yoğun ulaşım noktalarından biri olan Taksim Metro İstasyonu’nun 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla son durumu, milyonlarca İstanbullu tarafından merak ediliyor! M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın kalbi konumundaki Taksim İstasyonu ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı, İstanbul Valiliği’nin aldığı kararlar doğrultusunda zaman zaman kapatılabiliyor. Peki, 1 Temmuz Taksim metrosu açık mı, kapalı mı? Taksim metrosu çalışıyor mu?

Binlerce öğrenci Tevfik İleri AİHL’ye girebilmek için ter döktü

Sabahın erken saatlerinde Ankara’nın köklü eğitim kurumlarından Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, binlerce öğrencinin katılımıyla önemli bir sınava ev sahipliği yaptı. Toplam 4 bin 450 aday, sadece 360 kişilik kontenjana yerleşebilmek için ter döktü. Sınava giren öğrencilerden 3 bin 980’i 5. sınıf için, kalanı ise 7. sınıfa geçiş amacıyla sınavda yer aldı. Ailelerin dualarıyla destek verdiği bu yoğun günde, okul adeta bir bayram havasına büründü. Katılımın yüksek olması, hem okulun başarısına olan güveni hem de değer temelli eğitime olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.

Antalya’da kulağındaki küpeler sınava girmesine engel oldu

Antalya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapıldı. Sınava girecek öğrencilerin kimisini polis ekipleri motosikletle yetiştirdi, bir aday aksesuarlarını çıkarmaya çalışırken saatin geçmesi nedeniyle sınava alınmadı.

Coğrafi işaret tescilli “Konya Tiridi”nin tarihi, Selçuklu saraylarına dayanıyor

Coğrafi işaret tescilli “Konya Tiridi”nin tarihi, Selçuklu saraylarına dayanıyor

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

YKS öncesi velilere hayati uyarılar: “Baskı değil, destek zamanı”

Psikolojik Danışman Mehmet Döngeloğlu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kala velilere seslenerek, “Baskı değil, destek zamanı” dedi.