Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Solaryumun Deri Kanseri Riskine Etkisi

Dermatoloji alanında uzmanlık yapmış olan Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun deri kanseri riskini artırdığını vurgulayarak özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireylerin solaryumdan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Solaryumun sadece deri kanseri riskini değil aynı zamanda diğer birçok deri hastalıklarını da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireyler için tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

“Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor”

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen etkilerinden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, UVA ve UVB ışınları hakkında şunları söyledi:

“Solaryumun dermatolojik olarak tavsiye edilmediği bilinmelidir. UVA ışınları ciltte kolajen yapısını zarar verebilirken, UVB ışınları deri kanseri riski taşır. Solaryumda kullanılan bu ışınlar cildi kısa süreliğine bronzlaştırabilir ancak uzun vadede ciddi cilt hasarlarına neden olabilirler.”

“Bir Seans Bile Riski Artırıyor”

Solaryuma girmenin deri kanseri riskini önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Balevi, yapılan araştırmalarda tek bir solaryum seanının malin melanom riskini %75 oranında artırdığının gözlemlendiğine vurgu yaptı. Eğer kişide fark edilmeyen bir cilt kanseri başlangıcı mevcutsa, solaryuma girmenin bu süreci hızlandırabileceğine işaret etti.

“Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı”

Açık tenli bireyler, 18 yaş altındakiler, dövmesi olanlar ve benlere sahip kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Balevi, sağlıklı bir cilt için doğal güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

“Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli”

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesi durumunda, kanser riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Balevi, dermatolog gözetiminde ve endikasyonlara göre kontrollü UV ışığı uygulamalarının yapılabileceğini ifade etti.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.