Hayat pahalılığı alışkanlıkları da değiştirdi: Dışarıda yeme-içme verisi yılın en düşük seviyesinde

Kartla Yapılan Yeme İçme İşlem Sayısı Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla gerçekleştirilen yeme içme işlemlerinde adetler, 200 milyonla son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Her ne kadar işlem başına harcama rekor seviyede olsa da, reel bazda toplam harcamalarda daralma yaşandı.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, banka ve kredi kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çekici bir düşüş yaşanıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Mart 2025’te yeme içme sektöründe kartlarla gerçekleştirilen işlem adedi 200 milyon adetle son 12 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Aynı dönemde işlem tutarı 87 milyar TL olarak kaydedilirken, reel olarak bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise işlem tutarı 60 milyar TL düzeyindeydi. Nominal olarak yüzde 45’lik bir artış olsa da, yıllık enflasyonun yüzde 43,38 olduğu düşünüldüğünde, reel artışın yalnızca yüzde 1,1 düzeyinde kaldığı görüldü. İşlem adetlerindeki azalma ise toplam reel harcamalarda düşüş yaşandığını gösteriyor. Başka bir deyişle, yeme içme harcamaları neredeyse aynı seviyede kalırken, tüketicilerin dışarıda yeme içme alışkanlıklarında bir azalma gözlemlendi. Geçen yıl boyunca işlem adedi ortalama 225 milyon civarındayken, 2025’in ilk çeyreğinde bu ortalama 211 milyona geriledi. Özellikle şubat ve mart aylarında 200 milyon bandına düşen işlem adedi, son iki yılın en düşük rakamlarını gösterdi.

Toplam banka ve kredi kartı harcamaları içinde yeme içme harcamalarının payı da azalmakta. Geçen yılın mart ayında toplam kart harcamasının yüzde 5’ini oluşturan yeme içme harcamalarının bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 4,97’ye geriledi. Sektör temsilcileri, fiyat artışları ve alım gücündeki zayıflama nedeniyle dışarıda yeme içme alışkanlığının azaldığını belirtiyor. Enflasyon baskıları ve fiyat artışlarıyla birlikte bu düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini inceledi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini inceledi

Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Türkiye, nisanda yayımlanan Global Energy Monitor raporuna göre, işletmede bulunan hidroelektrik kapasitesiyle dünyada en yüksek kapasiteye sahip 20 ülke arasında ilk 10’a girdi.

Evleneceklere bir masraf daha çıktı: Artık bedavaya göbek atmak yok

Düğün hazırlıkları yapan çiftlere kötü haber geldi. Ev, eşya, salon derken şimdi de müzik telifi masraf kalemlerine eklendi. MESAM, düğünlerde çalınan şarkılar için telif alınması yönünde çalışmalara başladı.

Türkiye borç batağına sürüklendi! Her haneye bir icra dosyası düşüyor

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye’nin ciddi bir ekonomik çöküş yaşadığını ve vatandaşın bu krizin bedelini ağır ödediğini belirterek, “Her haneye ortalama bir icra takibi düşüyor artık. Bu ülke, icra memurlarının gölgesinde yaşamaya mahkûm …

Dünya devinden kritik açıklama: ABD’nin Çin ile anlaşmaya ihtiyacı var

Dünya devlerinden ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, ABD’nin hisselerinin yükselmesi için Çin ile müzakere yapmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Ticaret Bakanlığı denetimlerde 1 milyar lirayı aşan ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığınca bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma, 11 milyon 697 bin 546 ürünü denetlendi ve 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir