Ormanlar, madencilik ve yangınlarla yok oluyor

Ormanlık Alanlarımız Madencilik ve Yangınlarla Büyük Zarar Görüyor

Türkiye’nin yeşil alanları, son on yılda madencilik faaliyetleri ve orman yangınları tarafından ciddi şekilde tahrip edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2012-2022 yılları arasında madencilik için 109 bin 884 hektar ormanlık alan tahsis edilirken, yangınlar 236 bin 425 hektar ormanı kül etti.

Özellikle 2021 yılı, Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı yıl olarak kaydedildi; bu süreçte 139 bin hektar orman zarar gördü ve 16 bin hektardan fazla alan madenciliğe açıldı. BirGün gazetesinin haberine göre, aynı dönemde odun üretimi 2017’de 20,5 milyon metreküpten, 2021’de 36 milyon metreküpe yükselerek yüzde 75 oranında arttı.

Mücadele İçin Toplum Davet Ediliyor

Yapılan Sayıştay raporları, maden izinleriyle ilgili yeterli denetimin yapılmadığını ve pek çok maden sahasında hukuka aykırı faaliyetlerin sürdüğünü ortaya koydu. Eski CHP Milletvekili Gürsel Tekin, doğal kaynakların korunmasının herkesin görevidir ve “Ormanlarımızı korumak bir seçenek değil, zorunluluktur” şeklinde belirtti. Ayrıca Tekin, doğal afetlerin artması durumunda, korunmayan ormanların ekosistem ve insan yaşamı üzerinde olumsuz etkilere sebep olabileceğine dikkat çekerek, tüm toplumu bu mücadeleye aktif katılmaya çağırdı.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir